Vitamina A in cosmetice: Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Review

Sau mai pe scurt, tatal lor! As minti cu nerusinare daca as zice ca am incercat toate substantele cu efecte notabile asupra pielii. Oh, nu. Slava Domnului, mai am de vazut in actiune Vitamina C, Acidul Azaleic, Niacinamidele, asta la prima clipire, caci la a doua probabil ar mai aparea inca pe atatea produse.

Daaaaar… faptul ca eu inca nu am incercat aceste minunatii de ingrediente (in concentratii mari, caci in concentratii mai mici m-am mai intalnit cu o parte din ele) nu ar trebui sa stirbeasca cu nimic meritele acestui tratament si implicit ale Retinolului.

review-paulas-choice-clinical-1-retinol-2016-syarosnotes

Retinolul este una din formele sub care apare vitamina A in produsele cosmetice si se pare ca ar fi si cea mai intens absorbita de piele. Este unul din cele mai recunoscute ingrediente antiaging dar si cu efecte asupra tenului acneic.

In cazul in care nu ati auzit sau nu stiti, cel mai puternic tratament care se da in cazurile de acnee severa este Roaccutane (care se elibereaza doar cu reteta si vine la pachet cu analize facute o data la 2 luni si cu posibile descuamari, caderea parului, stari depresive, uscaciune si interzicerea conceperii unui copil in urmatorii n ani de la incetarea tratamentului etc. etc.), o varianta mai puternica, medicamentoasa a acestei vitamine A. Si da, dupa  un tratament cu Roaccutane (care poate sa tina de la cateva luni la un an si ceva) pielea va arata cu totul altfel, dar experienta nu este una placuta, iar efectele secundare trebuie luate in calcul pe termen lung. Asadar, vitamina A face diferenta, atunci cand e intr-un procentaj destul de mare, iar produsul este intr-un recipient opac si contactul cu aerul este minim, caci da, este un ingredient foarte sensibil.

review paulas choice clinical 1 retinol 2-2016-syarosnotes.jpg

Revenind la subiectul postarii, Paula’s Choice Clinical 1%  Retinol vine intr-un recipient care intruneste conditiile expuse mai sus. Exista doua variante: una de 5 ml/69 lei si una de 30 ml/273 lei, dar eu prefer sa cumpar varianta aceasta deoarece eu consum varianta mini cam in 4-5 luni, iar varianta de 30 de ml nu as putea sa o termin in 12 luni de la deschidere cum scrie pe recipient.

Concentratia maxim admisa de Vitamina A in cosmetice este de 2% parca, iar in majoritatea produselor de tip serum si/sau crema este de 0,001 -0,1%. Tratamentul in discutie cu acel 1% se situeaza in categoria grea, de produse tratament care au un efect vizibil cam de la prima utilizare.

Lista de ingrediente este una curata, fara iritanti, parfum, iar pe langa retinol mai contine si vitaminele C si E, peptide si antioxidanti. Efectele s-au vazut dupa prima utilizare: ten mai curat, luminos, pori mai mici, culoare mai uniforma si lista continua. Si continua cu reducerea la aproape deloc a ridurilor de pe frunte. Nu aveam riduri adanci, dar existau acolo si acum mai ca nu mai sunt.

Aplic acest produs doar o data pe saptamana si aplic doar o cantitate de marimea unui bob de mazare, intr-o zi in care nu aplic alte tratamente sau exfolianti chimici. Si da, din aceasta cauza se consuma asa greu. Produsul are textura unei creme lejere si o culoarea galbuie.

review paulas choice clinical 1 retinol 3 -2016-syarosnotes.jpg

Ca si exfoliantii chimici, cere protectie solara obligatorie si o introducere treptata in rutina; nu este un produs cu care sa te joci. Se poate sa fie folosit si mai des daca simtiti nevoia, pe mine ma multumeste momentan efectele obtinute cu o data pe saptamana.

Ca si exfoliantii, nu pot decat sa il recomand, dar doar daca este folosit responsabil. Rezultatele sunt foarte bune, dar si munca depusa este pe masura.

Atentie:

  • femeile insarcinate si cele care alapteaza nu au voia sa foloseasca produse cu retinol si/sau exfolianti chimici;
  • exista un studiu care spune ca doua forme ale vitaminei A: tretinoin si retinyl palmitate sunt periculoase daca sunt aplicate pe piele ziua si nu este folosita o protectia solara, fiind lasate astfel sa faca un cocktail cu radiatiile. Studiul a fost facut pe soareci, iar incidenta de celule canceroase/precanceroase a fost mult mai mare in aceste cazuri. Aceste doua forme de vitamina A sunt reglementate in UE la concentratii scazute in creme.

2 gânduri despre “Vitamina A in cosmetice: Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Review

    • Eu nu amestec cu nimic Retinolul. Pur si simplu il intind, insistand putin in zonele cu probleme (nu am avut probleme, gen sa intre prea repede in piele si sa raman fara produs dupa ce am dat doar pe jumatate de fata). Exista si posibilitatea sa il amestecati cu o crema/ser, mai ales in cazul in care nu tolerati foarte bine produsul, dar eu prefer sa il aplic separat deoarece vreau sa stiu ca a ajuns cam peste tot (daca nu se amesteca uniform cu celalalt produs, s-ar putea sa am zone unde nu ajung cu el).

      Apreciază

Lasă un comentariu